„Esti complet tatal tau!”

Sunt eu sau altcineva?
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit

Cateva idei despre identitatea personala

Inca de la nasterea noastra oamenii vor observa anumite trasaturi fizice care se aseamana cu cele ale parintilor nostri. Astfel, oamenii remarca:

“Ai ochii mamei!”

“Ai nasul tatalui!”

“Ai sprancenele bunicii!” si asa mai departe.

Totodata, dupa ce cresc si IMI formez un caracter, oamenii vor incepe acum, pe langa comparatiile de la nivel fizic, si cu cele de la nivel de atitudini si comportamente:

“Esti foarte incapatanat la fel ca tatal tau!”

“Esti foarte intelegator la fel ca mama ta!”

Ei bine, acum in mintea mea subconstienta se instaleaza o confuzie:

“Daca acest corp si acest caracter este al parintilor mei, atunci CINE SUNT EU?”

Neavand resursele necesare pentru a gasi singur raspunsul la aceasta intebare, incep sa  traiesc viata creandu-mi o identitate confuza despre cine sunt eu cu adevarat. Formez impresia ca sunt in fiecare zi altcineva, in functie de parerile oamenilor din jur despre mine.

“Astazi, eu nu sunt cine cred eu ca sunt; nu sunt cine crezi tu ca suntl; sunt cine cred eu ca crezi tu ca sunt.” – Thomas Cooley

Manifestarile la nivel fizic ale acestei  confuzii sunt foarte subtile si insesizabile de catre oamenii din jur. Am momente in care ma simt depresiv, anxios, trist, nemultumit, iritat, si alte astfel de sentimente si trairi negative.

Zic insesizabil, deoarece inca nu stim sa observam si sa intelegem sentimentele oamenilor si starile prin care trec acesita (interiorul) si tot ce caracterizam si judecam sunt comportamentele lor (ce vedem la exterior).

Raspunsul la intrebarea “Cine sunt EU?”, odata gasit si inteles, va schimba complet viata noastra si multe probleme cu care ne confruntam in ziua de azi pur si simplu vor disparea de la sine. Tot ce trebuie sa facem este sa incepem sa ne adresam mai des aceasta intrebare, iar raspunsurile nu vor inceta sa apara.

Articole relevante