Gandirea pozitiva

Gandirea pozitiva
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit

O perspectiva diferita

Daca as scrie despre beneficiile gandirii pozitive acesta nu ar fi decat un alt articol care se va pierde alte sute sau mii de articole similare.

Acest text reprezinta o alta perspectiva asupra acestui subiect de actualitate numit “gandire pozitiva”.

Ideea pe care o voi prezenta in randurile urmatoare este urmatoarea:

Noi, oamenii, nu suntem inca pregatiti sa gandim pozitiv.

Am sa incep cu un fragment despre gandirea pozitiva din interviul doctorului Daniel Amen, unul dintre cei mai cunoscuti psihiatrii din SUA:

Dr. Amen:  „…pentru ca nu sunt un fan al gandirii pozitive. Gandirea pozitiva ucide mult prea multi oameni. Sunt un fan al gandirii corecte.”

Tom:  „Ce vrei sa spui prin faptul ca ucide prea multi oameni?”

Dr. Amen: „S-a facut un studiu la Universitatea Stanford in anul 1921 pe 1548 de copii si i-au urmarit timp de 90 de ani pentru a vedea cum evolueaza in materie de succes, sanatate si longevitate. Si nu au obtinut rezultate mai bune copiii lipsiti de griji, nici cei care erau mai fericiti. De fapt, copiii lipsiti de griji si fericiti au murit mai devreme in accidente sau din cauza unor boli care se puteau preveni. Copiii care au trait cel mai mult au fost cei constienti. Copiii care au spus ca vor ajunge la timp si au ajuns la timp mereu; copiii care isi faceau temele; copiii care erau responsabili, cu toate ca aveau o urma de anxietate. Si asta deoarece anxietatea te previne din a sofa cu 125 de mile pe ora pe autostrada pe timp de ploaie. Ai nevoie de putina anxietate. Evident, prea multa ii face pe oameni sa sufere.”

Stim din articole, carti si videclipuri despre gandire pozitiva faptul ca in viata trebuie sa infruntam problemele pe care le avem cu o gandire pozitiva.

Putem folosi fraze ca “Totul va fi bine”, “Si aceasta va trece”, sau “Problemele sunt doar in mintea ta”.

Desi aceste fraze au partea lor buna, ele nu sunt decat INCEPUTUL sau IMPULSUL pentru a trece la actiune si a gasi solutii concrete pentru probleme.

Majoritatea dintre noi insa ne oprim aici.

Avem aceste fraze in minte si consideram ca este suficient ca problemele noastre sa dispara. Ceea ce ne lipseste multora dintre noi este, dupa cum spunea si Dr. Amen, CONSTIENTIZAREA.

CONSTIENTIZAREA va face lumina in mintea noastra si vom intelege clar GRAVITATEA problemelor cu care ne confruntam si IMPACTUL pe care acestea il pot avea asupra noastra si asupra celor din jurul nostru.

CONSTIENTIZAREA va face disponibil accesul la SOLUTIILE problemelor.

CONSTIENTIZAREA este o sursa de MOTIVATIE pentru a trece la actiune.

Intrebare: Cum putem gasi solutii pentru problemele  din viata noastra daca noi NU SUNTEM CONSTIENTI de insemnatatea problemelor sau de existenta solutiilor?

Ce vreau sa spun prin faptul ca gandirea pozitiva trebuie folosita cu atentie si moderatie?

Vreau sa spun ca suntem in mare parte inconstienti.

Citim despre aceasta atitudine prin care ne distragem atentia de la problemele reale si o redirectionam catre alte activitati si obiceiuri.

Ne multumim cu gandul ca “totul va fi bine” si ne oprim aici, fara sa actionam concret pentru a rezolva problemele.

Ce se intampla cu un fumator care gandeste “Totul va fi bine, nu este asa grav, si bunicul a fumat si a murit la 100 de ani”, in timp ce continua sa fumeze?

Studiile arata clar efectele negative ale fumatului precum si statisticile deceselor in randul fumatorilor din cauza diverselor tipuri de cancer sau a bolilor cardio-vasculare asociate cu fumatul.

Va reusi el oare vreodata sa ajunga la astfel de constientizari cat timp in mintea lui este clara credinta ca “fumatul nu il poate afecta?

Care este concluzia?

Atunci cand lipseste constientizarea, gandirea pozitiva poate face rau unei persoane.

Si asta deoarece prin gandire pozitiva ea isi va muta atentia de la probleme, probleme care in timp vor continua sa existe si poate chiar se vor intensifica.

Si atunci cand ele vor iesi la suprafata exista posibilitatea ca solutiile sa fie inaccesibile si sa fie mult prea tarziu pentru ea.

Articole relevante