Motivatie vs. Dorinte

Motivatia de a trai
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit

Cateva ganduri despre dorinte, motive si credinte

Imi place sa pun multe intrebari celor din jur. Cele mai fascinante intrebari mi se par si cele mai grele, cele care nu au raspunsuri clare.

Care sunt motivele din spatele deciziilor si actiunilor noastre?

Vad oameni preocupati de sanatatea lor si ii intreb: “De ce vrei sa fii sanatos? De ce te preocupa sanatatea o perioada, dupa care iti pierzi motivatia?”.

Apoi vad oameni care mediteaza si ii intreb “De ce meditezi? De ce vrei sa evoluezi spiritual? De ce iti pierzi in timp motivatia de a meditat?”

Apoi oameni care isi doresc sa castige multi bani si ii intreb “De ce vrei castigi asa multi  bani? De ce te-ai oprit dupa ce ai reusit sa castigi o suma importanta de bani?”

Raspunsurile sunt, in general, cam aceleasi.

  • „Vreau sa fiu sanatos ca sa ma simt mai bine.”
  • „Vreau sa fiu mai evoluat spitiual ca sa fiu mai aliniat cu mine.”
  • „Vreau sa fac bani sa pot sa imi permit si eu unele lucruri materiale, sa nu mai stau cu grija facturilor, sa calatoresc si sa vad lumea.”

Aici cred eu ca se naste o confuzie. Si asta deoarece aceste raspunsuri sunt dorinte si nu motive reale pentru a fi mai sanatos, a fi mai evoluat spiritual, a castiga bani.

Ca oameni, foarte putini dintre noi cunoastem cu adevarat motivele pentru care traim, pentru care este necesar sa fim sanatosi, de ce este necesar sa evoluam spiritual, sau de ce este necesar si important sa castigam bani. 

Dorintele, lipsite de o motivatie clara, produc cele mai mari frustrari in viata.

Dorintele, lipsite de o motivatie clara, de acel “de ce”, au sanse foarte mici de realizare. Dorintele se nasc din sentimente negative precum neacceptare, frici si alte ganduri si energii negative, in general.

  • “Nu pot sa fiu linistit daca nu sunt sanatos fizic.”
  • “Ma simt frustrat, agitat, confuz, daca nu evoluez spiritual.”
  • “Alti oameni au bani si sunt fericiti. Daca nu am bani sa calatoresc sau sa imi permit lucruri mai scumpe nu pot fi fericit.”

Motivatia, este intotdeauna, ceva mai presus decat propriile noastre nevoi de baza si bucurii ale mintii si are intotdeauna la baza o energie pozitiva.

“Un calator bun nu are planuri fixe si nici intentia ferma de a ajunge la destinatie.” – Lao Tzu

“Un calator bun nu are planuri fixe si nici intentia ferma de a ajunge la destinatie.” Lao Tzu

Pentru mine, aceasta motivatie vine din a trai sincer fata de mine, de a experimenta o viata aliniata la propriile credinte si din a nu ma conforma niciodata cu o altfel de viata. Si asta indiferent de deciziile care vor fi necesare sa le iau si indiferent de timpul necesar pentru a ajunge acolo. Si cu posibilitatea sa nu ajung niciodata acolol. Pentru ca nu destinatia este importanta, ci calatoria catre acest acolo.


Motivatia vine din credinte care implica si alti oameni. “Este important pentru mine ca familia, prietenii, si oamenii din jurul meu sa fie sanatosi, bucurosi si fericiti.”

Motivatia vine din respectul si recunostinta pentru animale, pentru natura si pentru intregul Univers. Ce sentimente trezesc videoclipurile cu oameni care salveaza animale aflate intr-o situatie critica si le darueisc practic o noua sansa la viata? Sau pozele cu paduri taiate de la noi din tara?

Nu pot decat sa gandesc ca: “Vreau ca mediul in care traim sa fie curat, vreau ca animalele din jur sa poata sa traiasca in libertate, asa cum s-au nascut si le-a fost dat sa traiasca. Vreau sa invat sa reciclez si sa poluez cat mai putin mediul inconjurator.”

Motivatia vine din a fi un exemplu pozitiv pentru cei din jur. “Vreau ca persoana si identitatea mea sa inspire familia, prietenii si toti oamenii sa evolueze si sa isi descopere potentialul, sa fie mai sanatosi, mai fericiti, mai sinceri fata de ei insisi si fata de cei din jurul lor.”

Motivatia vine din nevoia de implicare in evolutia noastra ca specie. “Vreau sa testez si sa depasesc limitele fizice si mentale CUNOSCUTE, deoarece stiu ca pontentialul nostru este limitat  numai de catre gandirea noastra.”

Motivele adevarate, odata clare si intiparite in minte, devin in timp credinte.

Si, avand un sistem de credinte solid, nu vom mai experimenta atat de des confuzie, frustrari, stres, depresii, anxietati si alte boli. Vom mentine directia in viata si vom stii clar sa luam deciziile cele mai bune pentru noi astfel incat viata noastra sa aiba insemnatate si sa simtim ca traim cu adevarat.

Articole relevante